fredag 3 februari 2012

Ändringens århundrade

1900-talet. Det hände så otroligt mycket under det århundradet. Konsten ändrades och ändrades och ändrades igen, litteraturen tog en annan linje än förut, världskrig och revolutioner bröt ut. Modernismen. Vi började komma in i modernismen i bilden, om hur alla dessa konstformer kom till och ändrades stup i kvarten. Det började med expressionism och gick vidare till allt från surrealism till dadaism och pop-konst. När vi gick igenom de olika formerna blev jag så inspirerad och så exalterad av alla olika sätt att måla att det nästintill blev kortslutning i min hjärna. För vem kan egentligen komma på så otroligt galna saker som t.ex. Dalí?
   Modernismen öppnade också upp allas ögon. Man började fråga och fundera, man gick utanför gränserna och sa att människan inte alls är jorden mittpunkt. Det är så häftigt och nästan lite läskigt att allt hände under ett århundrade - och att det började för nästan 100 år sedan. Det är inte alls länge sedan! Man tänker att folk måste ha frågat och undrat i flera hundra år men så är det inte alls - i alla fall inte så att de vågade säga det högt eller skriva ner det på papper.

Modernismen. Det känns bra.





Bilder: taget från google.se, uppifrån från vänster - Salvador Dalí, Edvard Munch, Duchamp, Bridget Riley, Umberto Boccioni och Andy Warhol.


1 kommentar:

  1. Och det är lika häftigt i ord som i bild! Men min erfarenhet är att särskilt ni som är bildelever får med er en rikedom vad gäller att vrida och vända på kommunikationen, för i bilderna är det kanske ännu tydligare än i litteraturen. Spännande är det överallt.

    Fundera över din rubrik - borde det inte vara Förändringens århundrade?

    SvaraRadera